Dawniej kuchnie były pomieszczeniami odseparowanymi od reszty domu i były traktowane jako zaplecza, w których przebywały jedynie osoby przyrządzające jedzenie. Nie były to miejsca, w których spożywano posiłki i do których zapraszano gości, a więc produkcja mebli kuchennych była nastawiona wyłącznie na ich funkcjonalność, a nie walory estetyczne.
Współczesne kuchnie wyglądają już zupełnie inaczej. Zachowują wysoką funkcjonalność, ale wyposażone są dodatkowo w piękne, stworzone na wymiar meble. Nie jest to już jedynie pracownia do przygotowywania posiłków, a przyjemne dla oka miejsce spotkań, a według niektórych – najważniejsze pomieszczenie w całym domu.
By kuchnia jak najdłużej zachowała swój pierwotny wygląd, należy odpowiednio o nią dbać i unikać niektórych działań, które mogą przyczynić się do powstawania różnego rodzaju trwałych śladów i ubytków. Wilgoć, wysokie temperatury, pryskający olej i inne czynniki obecne każdego dnia w kuchni mogą pozostawić ślady i przyczynić się do powstania uszkodzeń. Co warto wiedzieć, by przedłużyć żywotność mebli kuchennych ?
Utrzymywanie porządku w kuchni jest problemem, gdyż czasem przygotowanie pojedynczego posiłku może zamienić czystą kuchnię w pobojowisko. Jednym z największych problemów dla mebli kuchennych jest wilgoć. Przecieranie wilgotnych śladów powstałych podczas użytkowania kuchni jest priorytetem, zwłaszcza na drewnianych powierzchniach takich jak kuchenny blat. Rekomendowane jest również, by przecierać szafki kuchenne i uchwyty raz na 3 dni, by uniknąć powstawania trudniejszych do usunięcia śladów.
Unikaj mocnych i niewłaściwie dobranych do powierzchni, chemicznych środków czyszczących. W szafce ze środkami czyszczącymi możemy odnaleźć wiele różnych płynów czyszczących. Tworzone są one z myślą o czyszczeniu różnego rodzaju powierzchni od drewna, po metal czy terakotę. Zastosowanie niewłaściwego płynu do niewłaściwej powierzchni może doprowadzić do mechanicznego uszkodzenia danej powierzchni.
Dobrze zagospodaruj przestrzeń poświęconą na kosz na śmieci, który prawie zawsze znajduje się w kuchni. Ze względu na wszelkiego rodzaju substancje, jakie do niego trafiają, warto zainwestować w taki pojemnik na śmieci, który nie tylko pomieści znaczną ilość tak zwanych odpadów komunalnych, ale również taki, który wyposażony jest w hermetyczne zamknięcie skutecznie utrzymujące wilgoć, jak i woń wewnątrz pojemnika.
Niedomykające się szuflady bądź samoistnie uchylające się drzwiczki szafek powodują szybsze gromadzenie się brudu i kurzu wewnątrz nich. Tworzone na wymiar szafki i szuflady kuchenne dzięki wysokiej klasy materiałom z łatwością otwierają się i domykają, nie pozostawiając przestrzeni, przez które może przeniknąć brud, nadając jednocześnie kuchni nieporównywalnie lepszego wyglądu.
Każda kuchnia jest inna i posiada swoje silne i słabe strony, które trzeba znać, by zachowała ona swój nowy wygląd na lata. Najlepszym krokiem ku temu jest zapoznanie się z materiałami, z jakich zostały wykonane główne elementy kuchni oraz odpowiednimi środkami czystości, jakie możemy zastosować do ich czyszczenia i pielęgnacji.
Data modyfikacji: Marzec 4, 2016