Blaty kuchenne to kuchenni twardziele, którzy muszą jednocześnie wyglądać dobrze. To w końcu na blatach kuchennych wciąż coś jest krojone, stawiane i rozlewane. Kładzie się na nich wyjątkowo gorące i lodowato zimne rzeczy. Jednocześnie ich wygląd musi pasować do zamierzonego stylu i pozostałych elementów kuchni.
Granit
Zalety:
Granit wciąż uważany jest za jeden z najbardziej pożądanych materiałów, używanych podczas projektowania kuchni. Należy on do naturalnych materiałów i można go odnaleźć w różnych wersjach kolorystycznych, spośród których każda jest miła dla oka. Granit pasuje również do każdego stylu kuchni od minimalistycznej nowoczesnej po tradycyjną i stylową. Przede wszystkim jednak granit jest niezwykle wytrzymały. Granit nie wymaga laminacji i słynie ze swojej odporności na uszkodzenia mechaniczne.
Wady:
Granit jest twardy, ale nie niezniszczalny. Mocne uderzenie np. butelką wina w krawędź blatu może doprowadzić do powstania drobnych uszczerbków. Z punktu widzenia produkcji mebli kuchennych, granit jest nieprzewidywalny. Naturalne wariacje kamienia sprawiają, że blat kuchenny może różnić się od próbki granitu prezentowanej na etapie projektowania kuchni.
Blaty Laminowane
Zalety:
Laminaty to syntetyczne produkty stworzone z wielu warstw. Dzięki syntetycznej produkcji posiadają one praktycznie nieskończoną ilość możliwych wzorów, kształtów i kolorów. Mogą z łatwością imitować drewno, granit lub inne materiały. Należą one równocześnie do jednych z najtańszych materiałów możliwych do wykorzystania podczas projektowania kuchni na wymiar. Nie wymagają żadnych dodatkowych impregnatów ani specjalnych sposobów na ich czyszczenie.
Wady:
Laminaty są bardziej narażone na powstanie uszkodzeń mechanicznych, których powstanie może być trudne bądź niemożliwe do naprawy. Stąd należy mieć to na uwadze w trakcie czynności mogących przyczynić się do ich powstania (jak np. tłuczenie kotletów młotkiem bezpośrednio na blacie).
Drewno
Zalety:
Drewno zdobywa sobie klientów pięknem i ciepłem oraz zaskakującą wytrzymałością. Wiele zależy oczywiście od gatunku drewna. Decydując się na drewniany blat na wymiar do kuchni, warto wybrać dąb bądź inne wysokiej jakości drewno.
Wady:
Przeciwnikiem drewna jak wiadomo jest wysoka temperatura, dlatego musi być ono przed nim chronione, a jak wiadomo, w kuchni wysokie temperatury pojawiają się często. Z konstrukcyjnego punktu widzenia, drewno może sprawiać problem, gdyż potrzebuje „miejsca by oddychać” i jego parametry mogą się nieznacznie zmieniać w wyniku wilgotności powietrza i panującej temperatury. Bez brania tego pod uwagę drewno może się nieznacznie „wybrzuszyć.”
Jak widać po analizie tych materiałów, można dostrzec, że każdy materiał posiada swoje silne i słabe strony, które trzeba brać pod uwagę już podczas projektowania kuchni i blatów kuchennych w tym również tych na kuchennych wyspach. Blaty mogą być również wykonane ze szkła, metalu, kamieni syntetycznych oraz innych materiałów. By jak najlepiej poznać, który z tych materiałów sprawdzi się do kuchni w twoim domu, skontaktuj się z nami.
Data modyfikacji: Czerwiec 17, 2016